Djurgårdshjärtat har intervjuat Henrik Berggren 10 apr 2021

Nu är det så äntligen dags för Allsvenskan 2021 att dra i gång och förhoppningsvis är detta året då vi tillsammans får gå på match och sjunga för laget i våra hjärtan igen.

Vi hoppas att så klart att Djurgården vinner så många matcher och att vi tillsammans är så pass många givare att vi slår nytt rekord i insamlat belopp. Förutsättningarna är goda då vi börjar året på över 800-givare – nästan hundra fler än vid start 2020. Det vore verkligen fantastiskt om vi skulle kunna nå vår första ”drömgräns” på 1 000 givare under året, hjälp oss gärna att sprida ordet i era egna kanaler och grupperingar! Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla som är med och alla som engagerar sig och sprider Djurgårdshjärtat, vi gör det tillsammans för Djurgården Fotboll.

I samband med att förra årets check på drygt 1 250 000 SEK delades ut till Henke och Bosse i december 2020 fick vi möjlighet att intervjua Henke. Vi valde att blanda allmänna frågor och frågor mer inriktat på Djurgårdshjärtat och de ekonomiska effekterna vi har på föreningen, vad har våra gåvor hjälpt till med rent konkret?

Trevlig läsning!

---------------------

Det blev ett tätt matchande när Allsvenskan drog igång och den sista omgången spelades inte för en bit in på december, hur har dagarna sett ut efter säsongen avslutades?

Då har vi börjat jobba med egentligen nästa säsong redan ett ganska bra tag. Men det är klart en liten lättnad ändå för det har varit en besvärlig säsong. Jag har haft förmånen att kunna se alla matcher hemma och borta men det har varit tråkigt för mig också, kanske lätt att säga så där men det är jävligt tråkigt utan publik så man saknar publiken innerligt. Så det är väl en kombination, lite lättnad men också stänga 2020 på ett bra sätt och se framåt, det är vad vi ägnat tiden åt.  

Gällande förlängningen av säsongskorten, finns det en uttalad målbild/budget för 2021?

Man kan säga så här, vi jobbar med tre olika scenarier i budgetarbetet, nu hade vi styrelsemöte igår (17/12 reds anm.) och enades lite hur vi ska se på det här. Men vi jobbar med ett scenario där vi ska ha publik till 100%, ett scenario där vi har 50% publik och ett scenario där vi inte kan ha någon publik under 2021. Sen får vi se, vi vet ju inte mer än någon annan om hur det här ska utveckla sig men det är vår absoluta förhoppning att vi ska kunna ha tillbaka publiken tidig sommar på våra läktare för de saknas.  

Verkligen, vi håller med! Men finns det ett uttalat mål kring hur många säsongskort som ska säljas?

Vi har gjort så att vi har i de olika alternativen så har vi ändå varit extremt försiktiga. I scenariot noll är det noll, och då måste vi se hur klarar vi som förening noll publikintäkter 2021. Vad behöver vi då göra för att vi ändå ska vara så pass starka så vi kan gå in i 2022 på ett bra sätt. Så det gäller att vi förbereder oss på alla eventualiteter, det är inte svårare än vad det låter. Så i scenariot 100% så räknar vi ändå lågt mot 100% ett normalår och sen så tar vi 50% så tar vi 50% av det redan låga beloppet och noll är noll. Ungefär så har vi tänkt.  

Förra året så delade Djurgårdshjärtat ut nästan en miljon på sista raden, hur investerades dessa pengar?

Det användes till två saker, det ena var förlängningen av Jesper Karlström vars kontrakt gick ut efter 2019 och vi var väldigt angelägna om att han skulle vara kvar. Och som ni vet så dröjde det ju lite innan han skrev på men till slut landade han i att Djurgården var det bästa för honom. Sen så signade vi också Kalle Holmberg som kom som fri spelare och hade varit i Norrköping innan. Man kan säga att till de två investeringarna användes pengarna.  

Med tanke på att Karlström gjorde en fin säsong och att det ryktas om att han sedan sålts för ett antal miljoner vidare sen så får vi tacka för ett fint förvaltande av de pengarna!

Ja det är vi som ska tacka för att vi kunde göra det över huvud taget. Men vi gör ju saker och ting ihop det är det som är Djurgårdens adelsmärke, inte för inte så pratar vi om Djurgårdsfamiljen och det här är ju en del av Djurgårdsfamiljen som är väldigt stor. Sen ska vi säga att det ingår i vår affärsverksamhet, det låter lite för mycket kanske själva ordet, men vi vill köpa och sälja fotbollsspelare och vi har varit väldigt lyckosamma med det.
Sen använder vi inte alla pengar vi får in från våra försäljningar till att köpa nya spelare utan vi använder också en del till att stärka föreningen i stort och lägga en del pengar på banken så vi klarar ett år som i år. Vi vill aldrig hamna där igen där Djurgården Fotboll har varit några gånger att vi har haft väldigt stora ekonomiska problem. Jag tolkar mitt uppdrag från medlemmarna på det viset, vi ska ha så starka lag som möjligt så klart, men inte på bekostnad av att vi riskerar vår långsiktiga överlevnad.  

I år hade vi nöjet att överlämna drygt 1 250 000 kr till er, vad betyder det för ditt och Bosses jobb?

Vi har otrolig respekt för pengar och det här är jättemycket pengar, det här motsvarar en större samarbetspartner. Sen är det ju extra kul att det kommer från ett externt engagemang där vi inte har behövt stå med mössan i hand utan att det är ni supportrar och givare som har fixat det är, det betyder lite extra mycket. Vi har den största respekt för pengar och det här är väldigt mycket pengar och det här kommer hjälpa oss nu i det arbete som framförallt Bosse håller på med nu att bygga en ny trupp kan man säga, det är väldigt många tongivande spelare som lämnade efter säsongen 2020 så vi kommer behöva ha in ett ganska stort antal nya spelare. Det här ger oss ytterligare lite frihetsgrader att kunna fixa det så vi får ett slagkraftigt lag till nästa säsong.  

Kan du berätta om vilken strategi du och Bosse har gällande truppbygget utan att avslöja för mycket om någon konkurrent skulle lyssna på det här?

Jag gillar egentligen inte ordet strategi eftersom jag tycker det ibland blir lite missbrukat utan jag vet att både här ute på Kaknäs men även som vi jobbar borta på vårt kansli på Tegeluddsvägen så handlar det om vardagen. Det gäller att göra bra grejer varje dag och de här frågorna, eftersom Bosse och jag delar rum och dessutom pratar med varandra per telefon tjugo gånger om dagen så pratar vi om truppen på kort och lång sikt i princip varje dag. För det gäller ju att kontrakten löper ut med lite olika år så du inte sitter där så du kanske måste värva för många spelare, du måste ha en stomme kvar när du går in i en säsong så fyller du på från den.

Nu var det kanske lite extra många som lämnade inför den kommande säsongen men den där strategin, om vi ska använda det ordet trots allt, den byggs upp utifrån de samtalen som jag och Bosse har men också i de samtalen som vi har med Kim och Tolle. Så ”värker” det där fram över tid och det har vi ju varit hyggligt lyckosamma med och vi känner oss trygga med det arbetssättet. Det är klart att vi ser att det blir lite föryngring och det blir ett litet generationsskifte här det är ingen tvekan och vi behöver ju spelare på ganska många olika positioner. Vi har ju värvat ett antal spelare nu som alla känner till men det kommer komma några till utan tvekan. Nu har vi ju fyllt på lite där bak nu ska vi se om vi kan hitta något lite längre fram i banan också.  

Har ni satt någon sportslig målsättning för 2021?

Det är en jättebra fråga det där och den får jag väldigt ofta och vi har haft samma målsättning sen jag och Bosse kom tillbaka hösten 2013 som vi känner oss trygga med och det är att vi ska konkurrera om spel i Europa. Det gäller samma mål för herrlaget och damlaget. Det är ett högst rimligt mål och vi ska vara där varje år, sen kanske man inte lyckas varje år. Nu kom vi fyra i år vilket var lite snöpligt minst sagt eftersom vi hade bra läge där inför matchen mot Mjällby borta. Nu har vi ändå en liten extrachans i cupen så förhoppningsvis löser vi det den vägen. Vårt sportsliga mål känner jag, Bosse, tränarna och spelartruppen oss väldigt bekväma med. Jag gillar inte målen som att ”vi ska vinna SM-guld 2025” eller vi ska göra det och det ett visst år för man kan ha gjort en jäkla massa bra grejer utan att ha misslyckats men ändå misslyckats, så jag gillar lite mer diffusa mål som ändå är tydligt. För antingen har vi ju konkurrerat eller så har vi inte konkurrerat.  

Jag antar att tex 2019 det var inte så att ni hade suttit och ritat 2017 att ni skulle vinna sm-guld 2019

Nej, vi resonerar lite såhär, om vi är med och konkurrerar om att spela i Europa varje år då är man med och konkurrerar om de 3 första platserna i Allsvenskan, då kommer vi sannolikt vinna någon gång då och då också. Sen är det hård konkurrens så klart däruppe. Det är många klubbar i allsvenskan som har liknande mål. Skulle säga att det är nog bara Malmö som har målet att vinna guld. Många andra klubbar har nog liknande mål som oss. Sen vill vi såklart vinna guld och det är det vi jobbar för men samtidigt är det viktigt att vi är ödmjuka inför konkurrensen.  

Hur ser Djurgårdens långsiktiga vision ut, det var lite av det du beskrev nu men har ni någon långsiktig vision inte i resultat utan vad Djurgården ska vara över tid.

Jag är inte så mycket för att prata på den ”lång långa” sikten, om man kokar ner styrelsens och kanske mitt och Bosses yttersta fråga så är det att hitta balansen mellan sport och ekonomi. Det är liksom allt kokar ner till, för man ska komma ihåg att vår kärnverksamhet är fotboll men vi definierar kärnverksamhet lite bredare än många andra kanske gör. Fotboll för oss är allt från knattefotboll upp till de två representationslag vi har, det är vår kärnverksamhet. För att driva allt det där behöver man pengar så det är att hitta den där balansen, inte ta för stor risk, ibland måste vi också ta lite risk, man kan ta risk när man känner sig trygg i grundförutsättningarna. Så att hitta balans mellan sport och ekonomi är det långsiktiga målet och lyckas man med det vet jag att det finns sån kraft i Djurgården. Det är bara titta på vad ni har gjort med det här med Djurgårdshjärtat då vet jag att vi kommer vara framgångsrika, för kraften hos oss den är fantastisk. 

Tillsammans det är det som det handlar om. Det kanske låter lite banalt men det är precis det som det handlar om. När vi har det här lugnet mellan olika grupper inom Djurgården, allt från oss som jobbar där och styrelse och supportrar och vad det nu må vara, när vi har det här lugnet och vi är enade om vart vi ska någonstans och vilken riktning vi ska då kommer det bli bra, men så fort vi börjar tjabba lite med varandra eller internt på något vis då är det väldigt lätt att det går dåligt och då kan det gå ganska fort. Så det måste vi undvika till varje pris. Sen kan man inte alltid vara ense det fattar jag också, man kan vara oense bara om vilka spelare som ska spela. Det är också det som ger den här dynamiken att sitta och diskutera sådant här, för det är ofta så att man inte får reda på vad det alternativa svaret är, det är också lite det som gör att vi älskar fotboll allihopa det är oförutsägbart.  

Vad har du för tankar gällande europaspel?

Man är ju besviken på matcher vi spelade i somras, det är ingen tvekan. Vi var … jag ska inte säga att vi var chanslösa det var vi inte. Det är små marginaler vi var sämre än Ferencvaros det får man nog erkänna och de tog sig sen också till ett gruppspel i Champions League och gjorde det dessutom bra i den där gruppen. De var helt enkelt bättre än oss, de var faktiskt lite bättre än vad vi lite till mans trodde. Sen gör vi en dålig match men lyckas ändå vinna mot FC Europa från Gibraltar. Det var ju magsår minst sagt när de får sin straff där va? Sen gör de 1-1 på en lite tilltrasslad situation. Sen lyckas vi vinna, pust och stön. 

Sen är det klart man är besviken på matchen mot Cluj, den ska vi vinna så vi kunde givit oss själva chansen att spela om en match till gruppspel i Europa League, det är klart det är en liten besvikelse men i valet mellan Europa och Allsvenskan så är det ändå så är det ändå Allsvenskan som är vår huvudprioritet det är ingen tvekan.  Det är där vi ska göra det bra, vi behöver komma ut i Europa fler gånger, vi lär oss för varje gång. Om man tittar liksom historiskt nu spelade vi 2018 så spela vi 2020 vi behöver vara där lite oftare, för det är lite annorlunda, det är lite mer cynisk, man kan tycka vad man vill om domare, man måste lära sig att hantera det där och inte bli upprörd när man tycker det går lite emot. Så vi behöver helt enkelt vara där oftare för att ge oss själva chansen att lyckas.  

Vad tror du kommer krävas för att vi ska nå ett gruppspel i Europa?

Det är inte så jäkla långt borta. Vi vet att Malmö har vart där var både i Champions League och Europa League, Östersund var där för några år sen med ganska oprövat lag, gjorde det fantastiskt får man säga så att vi är inte så långt därifrån. Varken vi eller några av våra konkurrenter ska sägas. Jag tror väldigt mycket på att vi jobbar på med kontinuiteten med klubben och lär oss lite varje gång och förhoppningsvis när vi får chansen nästa gång är vi där. Och om vi ger oss den här chansen lite fler gånger kommer vi också få lite bättre rankingpoäng så att vi förhoppningsvis får lite enklare lottningar på pappret. Det är det vi helt enkelt behöver. Nu får vi se också hur det blir med den här nya formen.  

Det var faktiskt nästa fråga, vad betyder UEFA Conference League för oss?

Vi vet ju inte så mycket om den ännu, vi får väl se hur den blir.  

Men ni har ännu inte fått någon information om tex vad är pengarna?

Vi vet inget om det ekonomiska, i alla fall inte jag. Jag tror säkert det är något man sitter och tjabbar om nere på UEFA  

Malmö sitter i förarsätet i Sverige både ekonomiskt och sportsligt. Är det rimligt att några föreningar kommer i kapp inom 10 år?

Ja det tror jag absolut, det är ju vårt mål.  Malmö är jätteduktiga på det de gör utan tvekan. De har kontinuitet, de har en egen arena, de har varit jätteduktiga på att förvalta sina pengar på ett smart sätt. Men vi är några stycken som ska ta upp kampen med dem och där ska vi vara en det är ingen tvekan. Och det är jag övertygad om att vi kommer ha förutsättningar att göra.

Vi slog dem 2019!

Vi slog dem 2019 och vi slog de hemma här nu sist även om det satt hårt inne och vi gjorde en bra bortamatch mot Malmö också. Vi tycker nog att vi är där, de gör det bra helt enkelt Malmö. Det är också en sporre för oss att göra det ännu bättre på vår kant så ska vi försöka vara med där och konkurrera så klart.  

Vad är det för känsla när Djurgården möter Malmö, för att i alla fall personligen har jag alltid en god känsla som Djurgårdare inför matcherna mot Malmö och det känns som att vi har verkligen har en tro på det!

Du har helt rätt i det vi vann ju cupfinalen också som vi inte får glömma, och vi gör ofta väldigt bra matcher mot Malmö både hemma och borta. Tror de känner det att ”Oj Djurgården är en riktigt tuff motståndare” så det är så det är och det är så det ska vara. Så kan vi känna mot andra klubbar också kanske.  

Du och Bosse har ju varit i föreningen jättelänge även hyfsat länge sen ni kom tillbaka. Jag tror jag talar för de allra flesta Djurgårdare i att ni har gjort ett helt fantastiskt jobb. Hur länge tror du att ni känner att ni vill och orkar köra på?

Vi har roligt på jobbet varje dag, vi får träffa väldigt mycket folk. Vi har ett otroligt bra kansli med en blandning av människor som jobbat väldigt länge kombinerat med några som kommer in nya som också gör ett väldigt bra jobb. Vi har roligt på jobbet jag tror det är väldigt, väldigt viktigt. När man tycker det är kul varje morgon, ok nu ska vi försöka göra bra grejer för Djurgården. Jag ser inget slut på det för min egen del, vi kommer jobba här länge till. Men det bygger ju också lite på att vi måste ju också göra bra grejer det är ingen tvekan.
Det här är en ganska tuff värld där trycket är hårt på oss såklart, vi är ganska vana med det, men det gäller att vi levererar det känner vi förhoppningsvis gör vi det och så jobbar vi många år till.  

Vi talar så klart bara utifrån oss själva men det gläder oss mycket att höra att ni känner att det är glädje då kör man ju på!

Ja jag tror att det är som på alla arbetsplatser. Jag tror man gör ett bättre jobb om man har kul på jobbet. Väldigt enkelt egentligen.  

Vi var inne på det lite grann innan men för att göra den här siffran om drygt 1,2 miljoner på sista raden mera begriplig, vad skulle man kunna jämföra det beloppet med?

En riktigt stor sponsor skulle jag kunna säga är jämförbart. Ja, en riktigt stor sponsor är jämförbart och det ska man ha en extrem respekt för. Att hitta en samarbetspartner, det är någonting som inte är jätteenkelt, det kan vara flera års jobb för att hitta en partner på den här nivå. Så det här har ni gjort bra gubbar det får jag säga.  

Har du någon hälsning till alla hundratals givare i Djurgårdshjärtat?

Jag vill rikta mitt innerliga tack för ert stöd och hoppas att ni fortsätter. Ett tack bara helt enkelt, från oss till er. låter som, ja vad heter han, Bengt Feldreich på julafton. Det är så här jag känner, för det här kommer lite från sidan och är ingenting vi räknar med på något vis utan det här hjälper oss. Det här visar det fina med Djurgården.  

Avslutningsvis förutom spelarna du har i truppen idag, har du ett personligt drömnamn du skulle vilja se eller återse i Blårandigt?

Det är väl klart att man redan saknar Jesper Karlström. Han har varit en speciell spelare för mig. Nu har han ju precis lämnat så nu ska man ge honom sina år här ute i Europa så ska han komma tillbaka. Det är ju inte utan att jag gärna ser att Simon Tibbling i Djurgården igen, så vi får väl samla ihop lite pengar här nu då tillsammans, så får vi försöka ta hem Simon, för det är en fin kille som jag tror väldigt många ser springa in i den blårandiga tröjan igen på matcherna. Det är väl kanske det jag drömmer om.

Det låter bra, så vi siktar på ännu mer pengar och givare nästa år så vi kan locka hem Simon Tibbling eller någon annan.

Det hade ju varit kul att se Nyasha Mushekwi igen också. Kommer du ihåg den där nicken mot Hammarby. Måste ha varit den hårdaste nicken i nickarnas historia. Jag se den där sekvensen, brukar leta upp den ibland på Youtube, det är fantastiskt och hans leende och hans sätt. Så vi får säga Simon Tibbling och Nyasha, vi får ligga på Bosse lite.  

Man minns ju hela SuperMush-eran som en saga. Vi red fram på en våg och bara vann och vann och vann. Helt fantastiskt.

Just som han var i sitt sätt också, Nyasha!  

Du är inte rädd för att han är lite för gammal om man ska vara lite så?

Han gör ju fortfarande väldigt mycket mål i Kina.  

Jag ska inte vara kritisk, du och Bosse kan det här men man tänker att åren går.

Nej, nej men det är klart att det kan vara så men man får drömma att han gör en säsong till och att vi allihop får sjunga.  

Eller att han gör en säsong och är så pass bra att han kan göra fler!

En riktigt bra säsong liksom. Det är ju en sådan här kille man skulle vilja ha runt oss i Djurgården, det är ju ingen tvekan. Jag tror man skulle hitta andra grejer till honom som skulle kunna funka men jag tror att det skulle bli ett väldigt känslosamt ögonblick om han klev ut på mattan igen och spelade för Djurgården. Det tror jag vi alla känner.  

Det är ett leende man gärna återser.

Ja, verkligen.  

Tack så hemskt mycket Henrik för att du ställde upp och svarade på våra frågor.

Ja det är en självklarhet!  

---------------------

Nu hoppas vi på ett nytt blårandigt triumftåg genom Allsvenskan 2021, tillsammans mot 1000 givare, tillsammans mot nya sportsliga framgångar.

Full Fart Framåt, Djurgårdsfamiljen!  

Skriven av: Insamlingsstiftelsen Djurgårdshjärtat