Om Djurgårdshjärtat


Varför finns ni?

För att vi tror att det finns många Djurgårdare som gärna skulle vilja stödja Djurgården lite till. Vi tror att bredden är vår styrka, vi ska bli sjukt många som ger lite vardera när det känns som bäst. När vi vunnit. Pengarna går till den sportsliga verksamheten, till att ha en stark trupp. För att vi ska vinna ännu mer – och så får vi ge ännu mer. Sambandet mellan en stark ekonomi, en stark spelartrupp och segrar på planen är solklart...
 

Vad tjänar Djurgården på det här?

Vi i insamlingsstiftelsen tjänar inget alls. Vi är Djurgårdare och vill bara Djurgården väl. Vi arbetar 100 % ideellt. Pengarna som kommer in i stiftelsen används först till att betala nödvändiga omkostnader (så som driftkostnader, banken, kostnader för stiftelsen, revisorer från PWC och NETS (som tillhandahåller betalsystemet)). Resten går helt oavkortat till Djurgårdens sportsliga verksamhet.

Här är ett räkneexempel vid 2000 givare och 15 segrar på en säsong, varav 3 derbyn (en bra säsong):
 
Insamlade medel till Djurgården
133 kr x 2000 givare x 12 segrar + 266 kr x 2000 givare x 3 derbysegrar =
3 192 000 kr + 1 596 000 kr = 4 788 000 kr

- Kostnader ut från Djurgårdshjärtat
Transaktionskostnader för dragning genom NETS, bank, revision, server och domänkostnader. Totalt var kostnaden 2021 cirka 100 000 kr. 

Kostnaderna 2021 utgjorde ca 3 % av det insamlade beloppet.

Cirka 97 % av räkneexemplet ovan ger 4,57 miljoner kronor, går direkt till den sportsliga verksamheten. Pengar som verkligen kan göra skillnad. 
 

Varför en stiftelse?

En Insamlingsstiftelse är en bra form för att säkerställa att det är ett koncept som stannar hos Djurgården. Inget bolag som någon kan ta pengar ur. Ingen äger en stiftelse. Stiftelsen kan inte ändra ändamål utan tillstånd från Kammarkollegiet (6 kap. stiftelselagen). Bra! - vi vill inte att ändamålet ska kunna ändras. Dessutom granskas stiftelsen av både ledande revisorer från PWC och av tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen.
 

Vad får du som går med? 

Bragging rights!

En direkt delaktighet i den sportsliga satsningen samt vetskapen att du på ett väldigt tydligt sätt bidrar till att möjliggöra framgångar för Djurgården Fotbolls a-lag. Alla givare får också ett gåvobevis i form av en unik pin från Djurgårdshjärtat som man stolt kan bära. Varför lägga pengar på ett gåvobevis - en pin? Vi ser det som en viktig del av marknadsföringen - för att många ska bli givare till Djurgårdshjärtat - att vi syns. Att ge bort ett gåvobevis till alla givare är den enda marknadsföringsutgiften vi tänkt oss. 
 

Hur Får Djurgården Pengarna? 

Löpande under säsongen informerar vi ledningen om stiftelsens status. När säsongen är slut kan vi meddela Djurgårdens ledning ungefär vilket belopp de kommer att få från insamlingsstiftelsen så att de kan planera med kapitalet inför nästa års spelartrupp. Den största delen av kapitalet skänker vi till Djurgården direkt efter säsongen. När de administrativa kostnaderna är täckta skänker vi resterande belopp. Vi kommer att kommunicera beloppen på vår hemsida. 
 

Damerna då?

Vi har startat konceptet för herrarna mest därför att vi oftast suttit på läktaren när herrarna spelat. Vi bryr oss om hela Djurgården och om Djurgårdens damer. Vi letar nu efter en eldsjäl som vill driva konceptet för damlaget. Vi tror att det kanske kan göra ännu mer nytta där.
 

Hur fungerar det?

Anmäl dig genom att trycka på Anmäl-knappen. Registrera ditt kort genom NETS. När Djurgården vinner i herrallsvenskan dras 133 kr, dubbelt vid derbyn mot AIK eller Hammarby. En krona per år sedan föreningens grundades 1891.

Läs mer i användarvillkoren här
 

Kan jag avsluta mitt "abonnemang"?

Självklart. Du kan avsluta abonnemangstjänsten när som helst. Det gör du genom att följa instruktionerna på denna sida.

Det är helt ok, alla Djurgårdare är lika mycket värda. Några har pengar över. De hoppas vi vill stödja laget i hjärtat. Andra har lika mycket hjärta, de kanske sjunger högt eller gör något annat för blåränderna.
 

HUR BYTER JAG KORTUPPGIFTER?

Om ditt kort har löpt ut eller du helt enkelt vill byta till ett annat kort så följer du instruktionerna på denna sida.
 

För vem är det här?

Enkla svaret:
För alla Djurgårdare.

Lite längre svar:
Det finns många Djurgårdare som vill hjälpa till. Kanske är den typiska stödsupportern/givaren någon som har hunnit börja jobba och har pengar nog att kunna prioritera. Det finns Djurgårdare överallt. Många har säsongskort och går på massor av matcher. Andra är stora supportrar men kan inte gå på så mycket matcher. Barn, familj, bor i fel stad… Alla gör vad de kan. I alla lägen är Djurgårdshjärtat ett riktigt bra sätt att stödja laget och bidra.
 

Lagrar ni mina personuppgifter?

Ja, annars kan vi ju inte dra pengar från ditt konto när Djurgården vunnit. Se gärna användarvillkoren för mer GDPR.
 

Vad händer om jag saknar pengar på kortet?

Synd. Bättre lycka nästa gång. Vi kommer aldrig att jaga en Djurgårdare.
 

Varför 133 kr?

För att Djurgården bildades 1891. Det är 133 år sedan (2024). Nästa år höjer vi med andra ord till 134 kr per seger (dubbelt vid derbyseger). Sedan är det ett lagom belopp – tror vi – för att kunna få riktigt många att vara med, många bäckar små…
 

Vilka är ni?

Djurgårdare så klart! Vi är alla supportrar med helt olika bakgrund. Vi har alla olika kunskaper som behövts för att starta insamlingsstiftelsen och driva den vidare. Ingen av oss har någon annan agenda än Djurgårdens bästa.

Stiftarna (initiativtagare) är Erik Thorell och Peter Gönczi.

Erik är ordförande i insamlingsstiftelsens styrelse, där sitter Peter men också Onur Ataker (marknadsföring) och Neal Becklén (IT). Suppleant är David Agerberg (IT).

Utöver styrelsen har många hjälpt till för att få igång och driva Djurgårdshjärtat. Daniel Boltes och Jonatan Axelsson. Cristopher Cornejo har gjort design. Linus Nilsson sköter räkenskaperna. Carl-Henrik Nordberg har hjälpt till med juridiken. Tack Johan Sahlén för bilderna. Revisor är Daniel Algotsson, PWC.

Har du kunskaper och engagemang som vi kan ha nytta av, hör av dig till oss på info@djurgardshjartat.se!
 

Hur vet ni vad Djurgården använder pengarna till?

Vi har helt enkelt kommit överens med Djurgårdens ledning om att pengarna helt ska gå till den sportsliga verksamheten för herrlaget. Spelare kostar pengar, lön, sign-on, transfer osv. Ju bättre spelare desto fler segrar.
 

Ligger själva klubben Djurgården bakom det här?

Nej. Vi har startat Insamlingsstiftelsen Djurgårdshjärtat helt självständigt och på eget bevåg. Bara därför att vi bryr oss om Djurgården. Självklart har vi träffat Djurgården och gjort en överenskommelse om att de ska ta emot pengarna. De har lovat att pengarna ska gå till den sportsliga verksamheten för herrarna. Vi är och vill vara oberoende.
 

Djurgårdshjärtats kortsiktigA vision 

Hjälp oss nå vårt mål - 2000 givare!  Häng med på vår resa! Tillsammans kan vi göra stor skillnad för vårt älskade lag. Bli en ambassadör för Djurgårdshjärtat. Få med dig alla du känner som har 133 kr att ge när vi vinner! 


Djurgårdshjärtats långsiktigA vision

10 000 Djurgårdare som givare till stiftelsen!
 
Det finns en ca halv miljon Djurgårdare (enligt SIFO), potentialen är enorm. Tänk om vi får med oss 10 000 av alla dessa Djurgårdare. Oavsett om man står på läktaren, följer laget framför TV:n eller följer Djurgården på andra sätt så kan du stödja laget i ditt hjärta genom Djurgårdshjärtat. Tillsammans kan vi kraftigt förbättra möjligheterna till stora framgångar för vår älskade förening.
 
Be alla du känner, med ett Djurgårdshjärta och 133 kr över per seger, att gå med. Be även de som inte går på match så ofta, exempelvis mamma, pappa, eller en kollega som hejar på Djurgården, att gå med.
 

VAD ÄR ERA ANVÄNDARVILLKOR?

Användarvillkoren hittar du på denna sida.